miercuri, 1 martie 2023

Regal Eugen Doga la Craiova

La inițiativa Operei Române din Craiova (director, Antonio Zamfir), maestrul Eugen Doga a fost prezent, fizic și prin muzica sa, pe 16 ianuarie 2023, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, prezență prilejuită de Zilele Culturii Naționale. L-au onorat, onorând în același timp publicul craiovean, celebra și frumoasa interpretă Ianna Novac, Trio Distinto (cu Octavian Dobrotă, soțul Iannei, Marius Olteanu și Mihai Radu), Orchestra de cameră a Operei Române, condusă profesional de Florian George Zamfir. Prezentarea și regia artistică a fost realizată de Edith Mag. Publicul craiovean a fost în extaz, aplaudând prelung întregul spectacol și pe soliștii săi, dovadă peremptorie că muzica lui Eugen Doga este binecunoscută și extrem de apreciată în acest colț de țară, amintind de cronica lui M. Eminescu la spectacolul „Monte Cristo” de la Teatrul Theodorini din Craiova, în august 1878, care a remarcat reacția entuziastă a spectatorului oltean. Concertul a debutat cu celebrul Eminescu al lui Grigore Vieru, pe muzica Doinei și Ion Aldea Teodorovici, urmând piese muzicale aparținând maestrului Eugen Doga: Codrii mei frumoși (versuri Petru Cruceniuc), Te știam numai din nume (Veronica Micle), Ochiul tău iubit (M. Eminescu), Aș vrea să viu la tine ( (Gr. Vieru), Căsuța părintească (Gr. Vieru), Gramofon, Lamento, Orice femeie e frumoasă (Gr. Vieru), precum și celebrul vals Dulcea și tandra mea fiară din filmul O dramă la vânătoare, din filmul „Șatra”.

Au mai fost interpretate creațiile muzicale semnate de Nicu Alifantis, Cristi Minculescu, Z. Kerestely, Nica Zaharia, Adrian Daminescu. A fost un spectacol de excepție, cu voci de excepție dedicat unei personalități de excepție, Eminescu fiind omagiat cu asupra de măsură de Opera Română craioveană. Român transnistrean, Eugen Doga este, în opinia lui Mihai Cimpoi „prin vocație nativă și har (or, Dumnezeu n-a uitat să-l înzestreze cu mult har!) al întregului spațiu românesc, căci acordurile molcome moldovenești se îmbină armonios, la el, cu undele povestitoare de largă respirație epică a taragotului ardelenesc, cu fioriturile oltenești, cu contrapunctul pitoresc bănățean sau cântarea în draci teleormăneană”.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937 în satul Mocra, a studiat la Școala de muzică „St. Neaga” din Chișinău (1951-1955), la Conservatorul de Stat din Chișinău (1955-1960), la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1960-1965). Și-a început cariera ca violoncelist în orchestra Radio-Televiziunii din Chișinău (1957-1962), a fost profesor la Școala de muzică „St. Neaga” (1962-1967), membru în colegiul redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967-1972), dar notorietatea mondială i-o aduce componistica, debutând în 1963 cu un cvartet de coarde, urmate de piese de estradă, de film, cantate, piese instrumentale de cameră, romanțe etc. A fost așezat, pe bună dreptate, alături de G. Enescu în antologia Compozitorii sec. XX, valsul său Dulcea și tandra mea fiară din filmul O dramă la vânătoare (regia Emil Loteanu) a fost socotit valsul secolului XX, Fondul UNESCO introducându-l între capodoperele muzicale. A semnat muzica la peste 200 de filme: Maria Mirabela (regia, I.Popescu-Gopo, scenariu, Gr. Vieru), Lăutarii, Anna Pavlova, Binecuvântați femeia, Portretul soției pictorului, Regina Margot, Patul lui Procust, Șatra etc.

Față de Eminescu are un adevărat și binemeritat cult, compunând baletul Luceafărul, o capodoperă, Dialogurile dragostei (povestea de iubire dintre Eminescu și Veronica), romanțe etc. Abordând diverse genuri muzicale, Eugen Doga și-a demonstrat genialitatea, cucerind publicul. A fost onorat cu înalte distincții de stat din URSS, România, R. Moldova, cu premiul „Scoica de argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian (1972) pentru muzica din filmul „Lăutarii” (1976), cu Scoica de aur” pentru filmul „Șatra”, cu medalia „Eminescu” și medalia de aur pentru Omul sec. XX (1998) etc. În 2016, Primăria Craiova i-a acordat titlul de „cetățean de onoare” alături de Gr. Vieru, Vasile Tărâțeanu, N. Dabija, Mihai Cimpoi iar la 12 septembrie 2017, Filarmonica „Oltenia” i-a organizat un concert extraordinar, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani.

A fost prezent muzical la câteva ediții ale Festivalului Internațional „Adrian Păunescu”, iar la inițiativa universitarului craiovean Ion Deaconescu a compus un Imn Craiovei pe versurile lui Nicolae Dabija și poemul simfonic Unirea cea Mare (2018), pe versurile aceluiași Nicolae Dabija, cu premierea națională la Craiova; a participat la Congresele Spiritualității Românești organizate de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. „Muzica este cea mai puternică artă a general-umanului. Nu pot scrie abstract, totul pornește de la viață. Nervul contemporaneității merită cu vârf și îndesat să zvâcnească în muzică”, consideră maestrul Eugen Doga.

Tudor Nedelcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu