miercuri, 14 septembrie 2022

Un teolog la porțile Poeziei

Ioniță (Nuțu) Apostolache face parte din tânăra generație de teologi ai Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității craiovene, unde este cadru didactic, dar și preot la una din prestigioasele biserici din Bănie, Biserica „Obedeanu” (frecventată de boierii Glogoveanu și de...Tudor Vladimirescu). S-a născut la 11 iunie 1984 la Bârlad, jud. Vaslui, unde tatăl său, originar din Braniște-Mehedinți, profesor de biologie, s-a aflat în interes profesional. Nuțu Apostolache își începe studiile în județul tatălui său, Mehedinți: școala elementară în satul Punghina, cea generală la Braniște, iar Seminarul Teologic și Facultatea de Teologie Ortodoxă la Craiova, unde își susține și teza de doctorat cu titlul Hristologie și mistică în teologia siriană, sub conducerea științifică a IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. În prezent, este student în anul II al Facultății de Drept din Bănie. Tânăr cadru didactic universitar, Ioniță Apostolache a îmbinat benefic activitatea profesională de cea de cercetare științifică, rezultând următoarele titluri (până în prezent): Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene (2011), Hristologie și mistică în teologia siriană (2014), Apologetica Ortodoxă – mărturisire și apostolat (2017), Cuvinte de suflet, oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene. Pilde de mărturisire creștină (2017), Teologi daco-romani de seamă în Cetatea Eternă (Ioan Cassian, Dionisie Exiguul și Ioan Maxențiu, ediție bilingvă, 2018), Întunericul Luminos I. Confluențe și idei mistice la Părinții Orientali. II.

Scrisorile lui Ioan Sabba, misticul sirian (2019). Prin recenta sa carte, Apologetica Bisericii Primare (2021), Ioniță Apostolache a demonstrat, pe baza studierii unei bogate bibliografii românești și străine, ceea ce primii apologeți ai Bisericii primare au dovedit, de la Sfântul Apostol Pavel, la filosofii precreștini (Socrate, Platon, Aristotel) și până la marii apologeți ai adevărului dumnezeiesc (Sf. Iustin, Sf. Irineu de Lyon, Tertulian) că separarea filosofiei de religie reprezintă o „plagă a gândirii păgâne”, iar întrepătrunderea celor două domenii, studierea lor împreună reprezintă „forța credinței creștine”. A coordonat sau editat volume de teologie: Teologie și slujire pastorală în viață și opera mitropoliților Firmilian Marin și Nestor Vornicescu; Opus discipulorum, edițiile V-IX; Paradigma creștină a unei Europe unite. Educația religioasă: valențe, exigențe, finalități etc., a tradus în limba română din limba engleză, dimpreună cu Hermina Apostolache, cărți de interes religios și public, precum cartea lui Sebastian P. Brock, Părinți și scriitori sirieni de ieri și de azi (2016). Este activ și în presa bisericească, în special în ziarul oficial al Patriarhiei Ortodoxe Române, „Lumina” (care editează și un săptămânal de „spiritualitate și atitudine creștină”), în revista „Mitropolia Olteniei”, în „Ortohdox Theology in Dialogue” etc.

A tradus sau diortorisit (ca să folosim termenul lui Bartolomeu Anania în traducerea Bibliei). Ca teolog, merge pe urmele mitropolitului-cărturar Nestor Vornicescu, care a scris și un roman (În apărarea legii). Ioniță Apostolache cochetează și cu literatura, scriind versuri, pe care le încredințăm tiparului, cu ferma convingere că este și urmașul altui mitropolit cărturar, Bartolomeu Anania. Eugen Simion împarte poeții religioși în: 1) „unii care caută sistematic temele religioase și construiesc mici parabole cu înțeles mistic” și 2) „alții care, fără a folosi în mod voit motive religioase, ating printr-o metafizică profundă și originală starea de religiozitate în poem”, deosebirile nefiind atât de mari, existând „un spațiu în care poeții din cele două categorii se întâlnesc” (Eugen Simion, Fragmente critice, I, Scrisul românesc, 1997, p. 137). Ioniță Apostolache se încadrează în acest spațiu.

În intimitate, în spațiul sacru, în rugăciune sau în timpul liber dintre profesorat și serviciul religios, Ioniță Apostolache s-a apropiat și de creația poetică, așa cum au făcut-o înaintașii săi, începând cu Eminescu, el însuși având ca modele pe Nichifor Crainic, Radu Gyr, V. Voiculescu, V. Militaru, Daniel Turcea, dar și pe Adrian Păunescu și, mai nou, pe contemporanul său, Constantin Preda (care, ca o minune, scrie 7-8 poezii pe zi și editează lunar câte un volum de versuri profund religioase). Să-i dăm drumul părintelui profesor Ioniță Apostolache în lumea cititorilor de poezie și a criticilor de specialitate, să vadă cu ochii lăuntrici „botezul” său în ale creației cu primele sale poezii scrise.

Tudor Nedelcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu