Aici, la Herculane, în hotelul Diana au fost găzduiţi Grigore Vieru şi soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici în timpul puciului de la Moscova din 19-21 august 1991. A fost un moment istoric la care am participat şi pe care doresc să-l evoc. După o duminică frumoasă petrecută la Mănăstirea Vodiţa şi Orşova, împreună cu veşnicul de pomenire, mitropolitul Nestor Vornicescu, a doua zi aflu de la radio despre puciul sau circul de la Moscova. Am plecat imediat la Herculane să-i încurajez. Starea lor psihică era dezastruoasă. Credeau că se va întoarce bolşevismul şi imperiul roşu. Grigore şi Doina voiau să plece în Basarabia spre a mobiliza consângenii, Raisa Vieru şi Ion Aldea voiau să rămână aici şi, în situaţia în care bolşevismul se va reinstaura şi în România, vor pleca în străinătate spre a pleda cauza basarabeană. Am încercat să-i explic lui Grigore că dacă va ajunge la Chişinău în aceste condiţii, va fi primul arestat. Părea că a înţeles pericolul, dar a doua zi dimineaţă, la telefon, mi-a spus că, totuşi, pleacă la Chişinău spre a-şi îmbărbăta colegii unionişti. Noroc că a venit special Adrian Păunescu la Herculane, i-a luat pe marii patrioţi basarabeni (inclusiv pe ministrul Turismului) într-un microturneau al Cenaclului „Totuşi iubirea” până când puciul (sau ce-o fi fost el) s-a destrămat. De aici, Grigore Vieru a transmis, prin Radio Craiova (graţie Gabrielei Rusu-Păsărin), primul mesaj de încurajare a basarabenilor. A urmat o primire de vis la Craiova, la mitropolitul Nestor Vornicescu, când toate clopotele bisericilor craiovene au bătut în onoarea înalţilor oaspeţi, dar şi a eşecului puciului şi, implicit a bolşevismului. (N-ar fi rău ca d-nul Marian Băzăvan, proprietarul hotelului „Diana”, să aşeze o placă memorială care să amintească de aceste valori naţionale: Grigore Vieru, Adrian Păunescu, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici ).
De eficienţa terapeutică a apelor termominerale au beneficiat nu numai romanii sau austriecii, dar şi populaţiile migratoare în trecere prin aceste părţi (care au mai şi distrus), iar istoria acestor locuri pomeneşte de ducele Glad, Cavalerii Ioaniţi şi Teutoni, de domnitorii Nicolae Alexandru Basarab, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Tudor Vladimirescu, Carol I şi regina Elisabeta (Carmen Sylva) etc. Staţiunea a fost vizitată de mari personalităţi ale vieţii publice şi religioase din Imperiul Austro-Ungar. Dintre personalităţile româneşti care s-au bucurat de ionii negativi ai staţiunii, precum şi de tratamentul balnear renumit şi care au lăsat chiar pagini memorabile amintim doar pe Dinicu Golescu („Aici sunt şi toate cele trebuincioase, unii dohtori, spiţărie, garahi, birt [...] toate aduc cele trebuincioase spre hrană”), Vasile Alecsandri (care scrie aici o Romanţă pentru o bucureşteancă şi Pe un album, poezie inspirată de peisajul locului), N. Bălcescu (aici întâlnindu-se cu gen. Bem şi L. Kossuth), G. Coşbuc (scrie poezia Prin Mehadia), L. Blaga (scrie „Salcii plângătoare”), Liviu Rebreanu (împreună cu fiica sa, Puia Florica Rebreanu), Ion Minulescu (scrie Azi, Cerna mea), Ionel Teodoreanu (scrie romanul „Secretul Anei Florentin”), I. Al. Brătescu-Voineşti (căruia îi plăcea să pescuiască în apele Cernei), N. Iorga (care a lăsat o impresie deosebită locuitorilor staţiunii: „era foarte modest şi popular. În fiecare zi stătea de vorbă cu femeile de la băi, le întreba despre copii, cum învaţă la şcoală, le dădea sfaturi”), M. Sadoveanu („spre seară, maestrul se întorcea de pe Valea Cernei, unde-şi încercase undiţa la vreun păstrăv sau lipan”, îşi aminteşte bibliotecarul staţiunii), Adrian Păunescu (care a scris poemul Capodopera de pe Cerna, unele versuri fiind emblematice pentru starea de azi a staţiunii: „E-o capodoperă pe malul Cernei / E ambasada cerului pe un râu / Mai puneţi frână permanentei goane / Opriţi-vă din tot ce dărâmaţi / Şi mai veniţi aici la Herculane / Să fiţi o săptămână împăraţi”).
Starea staţiunii nu mai poate continua aşa. Băile Herculane merită să se bucure de un turism de ţinută europeană. Este necesară implicarea directă şi eficientă a Ministerului Turismului şi Mediului chiar a Corpului de Control al Guvernului, a autorităţilor locale şi judeţene, căci Băile Herculane au fost şi trebuie să redevină o bijuterie turistică internaţională. Unele hoteluri şi pavilioane refăcute arată arhitectural excelent, dovadă peremptorie că se poate.
Tudor Nedelcea
13 - 19 sept. 2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu