Autorităţile din oraşul Ocnele Mari-Vâlcea (Primăria, Biblioteca orăşenească „V. Militaru”, parohiile Ocnele Mari şi Trăistari, Şcoala gimnazială „Costea Marinoiu”) şi Rm. Vâlcea (Forumul Cultural al Râmnicului, Biblioteca Judeţeană) au organizat, la 6 iulie 2013, cea de-a treia ediţie a Festivalului Naţional de Poezie „Vasile Militaru”, care a reunit o serie de manifestări culturale de ţinută. L-au omagiat, astfel, pe cel care, prin suferinţă şi moarte, întâmplată aici, ca deţinut politic, la ocnele de sare, a înnobilat frumosul oraş turistic vâlcean. Emblematic este visul soţiei sale, Ecaterina: a visat moartea scriitorului chiar în ziua cu pricina, reţinând locul înmormântării (sub un prun). După ani, când i s-a permis, a reconstituit visul şi a identificat osemintele după nasturii de la flanela de lână cusută chiar de ea şi trimisă soţului.
Vasile Militaru (21 septembrie 1886-8 iulie 1059) a fost un scriitor prolific, poezia sa încadrându-se în neosămătorism, considerând satul ca însemn de nobleţe şi care exprimă spiritualitatea românească cea mai autentică. Dintre cărţi, amintim: Stropi de rouă, poezii, 1919, Icoane scumpe, 1924, Cântarea neamului, 1925, Fabule, 1-2, 1928, 1933, Vorbe cu tâlc, 1931, Psaltirea în versuri, 1933, Chiot către neamul său, 1936, Viermi şi stele, fabule, 1936, Temelie de veac nou, 1938, Cântecele vinului, f.a., Curcubee peste veac, fabule, 1937, Treziţi-vă, români!, f.a. etc. Este cunoscut în special prin romanţa A venit aseară mama. A însoţit armata română în canpania antibolşevică şi pentru dezrobirea Basarabiei şi Bucovinei, îmbărbătând ostaşii cu cântece şi poezii naţionaliste, atitudine ce s-a adăugat dosarului său politic.
După Revoluţia de la Budapesta din 1956 şi pentru a-l convinge pe Hruşciov de loialitatea şi stăpânirea deplină a situaţiei din România în vederea scoaterii trupelor sovietice din ţară, Gh. Gheorghiu-Dej face o nouă serie de arestări politice, una din victime fiind Vasile Militaru. Tribunalul Militar din Craiova îl condamnă, prin sentinţa 390 din 20 iunie 1959, la „20 de ani de temniţă grea, 10 ani de degradare civică, cu aplicarea art. 31C.P. pentru crimă de uneltire contra ordinei sociale, la 12 ani închisoare corecţională pentru delictul de deţinere de publicaţii interzise”. I s-a confiscat întreaga avere şi a fost obligat la 1000 lei cheltuieli de judecată.
Adunând, Vasile Militaru ar fi avut de executat 42 de ani, până în 2001, şi avea la data condamnării „încriminarea fiind stinsă prin deces”, osemintele sale fiind duse în cavoul familiei de la Bellu, în cimitirul Bozosca din Ocnele Mari existând doar un cenotaf (deşi unii localnici spun că există o parte din osemintele sale).
vârsta de 74 de ani! Dumnezeu l-a apărat de această îngrozitoare umilinţă, luându-l în Cer, la 8 iulie 1959. Prin strădania credincioasei sale soţii, după 25 de ani, scriitorul a fost reabilitat,
Acestui scriitor-martir i-au adus oficialităţile locale omagiu; de fapt, comemorarea sa datează din anul 2000, când subsemnatul, împreună cu scriitorul M. Fotache, primarul de atunci al oraşului, preotul Petre Veseleanu, Costea Marinoiu etc., am lansat vol. A venit aseară mama (cu prefaţa lui Tudor Nedelcea) şi i-am făcut la mormântul-cenotaf veşnica pomenire.
Manifestările din anul acesta au debutat la „Monumentul Deţinuţilor Politici” de la Ocniţa (sculptor: Petre Cichirdan), ridicat în „memoria celor care au suferit şi s-au jertfit pentru libertate, credinţă şi democraţie”. După depunerea de flori, au urmat emoţionante cuvântări, moderate de Eugen Petrescu, de la Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Vâlcea, cuvântări rostite de Petre Iordache, primarul oraşului, ing. Marian Pătraşcu, ing. M. Sporiş, preotul P. Veseleanu, scriitorul Traian Dobrinescu (deşi deputat, a ţinut să precizeze că a venit în calitate de profesor), Maria Şalaru de la Chişinău etc.
La Cimitirul Bozasca, un sobor de preoţi condus de charismaticul preot Petre Veseleanu, a susţinut slujba religioasă.
La Şcoala gimnazială „Costea Marinoiu” a urmat un medalion literar comemorativ susţinut de Al. Popescu-Mihăeşti, D. Lazăr, M. Sporiş, Iulian Comănescu, Tudor Nedelcea, Traian Dobrinescu, Dorin Epure, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Vâlcea, încheiat de solistul Gh. Cărbunescu (cu romanţa A venit aseară mama) şi actorul C. Florescu, care a recitat nu numai din scriitorul omagiat, ci şi din D. Matcovschi, scriitorul basarabean trecut la cele veşnice cu doar câteva zile înainte. Arhiepiscopul Râmnicului, I.P.S. Gherasim, a transmis un mesaj de binecuvântare. Concursul de recitare „Poezia religioasă”, susţinut de elevii şcolii gazdă şi care a constat în premii (diplome şi chiar bani, spre încântarea micilor artişti), a inclus obligatoriu o poezie din creaţia lui Vasile Militaru.
Decernarea premiilor Concursului Naţional de Creaţie „Vasile Militaru” a fost momentul mult aşteptat. După deliberări, juriul (M. Sporiş, G. Stoica, N. State-Burluşi) a acordat marelui premiu ( de 1.000 lei) tinerei profesoare ieşene, Gianina Gheorghiu.
Au fost vernisate, cu acest prilej, două expoziţii, una de icoane a preotului Cătălin Părăuşanu, şi alta de pictură în incinta Bisericii „Sf. Varvara” a Salinei Ocnele Mari, prezentată de criticul de artă, d-na Giorgio, directorul artistic al Bienalei de Artă de la Veneţia.
Ocnele Mari, un oraş mic, cu un real potenţial turistic şi-a dovedit din plin valenţele culturale, Festivalul Naţional de Poezie „Vasile Militaru” fiind o mărturie în acest sens. Dar sufletul şi liantul întregii manifestări a fost Violeta Perian, directorul Bibliotecii orăşeneşti „Vasile Militaru”, care a confirmat proverbul conform căruia omul sfinţeşte locul.
Tudor Nedelcea
6 iulie - 12 iulie 2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu