La sfârșit de an, 2019, colaboratorul nostru, Tudor Nedelcea, a tipărit o nouă carte, a 52-a, intitulată sugestiv Biserica și societatea, la editura craioveană Sitech (office@sitech.ro, tel: 0741205715). În format mare, în cele 410 p.+ foto color, autorul reunește studii interesante despre subiectul abordat, despre marile personalități bisericești pe care le-a cunoscut îndeaproape și despre care aduce dovezi și mărturii mai puțin cunoscute sau chiar inedite. De pildă, preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa (cu care autorul a fost coleg de cameră la Facultatea de Filologie) este prezentat într-o lumină caldă, prietenească, cu adevărat biblică, iar corespondența dintre preotul Calciu și Tudor Nedelcea, inedită, este edificatoare. Mitropolitul cărturar Nestor Vornicescu, pe care autorul îl cunoaște din 1970 și care i-a devenit cel mai apropiat colaborator, este înfățișat în ipostaze umane, dar și de mare cărturar, apropiat marilor personalități românești din varii domenii de activitate. Cuvinte calde și mărturii emoționante are și pentru patriarhul de veșnică pomenire, Teoctist: este prezentat așa cum apare în documentele securității statului, dar mai ales în anumite ipostaze istorice: întâlnirea cu I. Dincă (Teleagă) trimis de N. Ceaușescu să accepte demolarea Patriarhiei spre a nu umbri Bulevardul „Victoria Socialismului”, întâlnirea secretă cu Papa Ioan Paul al II-lea, în ianuarie 1989, când se punea la cale noua împărțire a lumii (inclusiv a celei creștine), culisele „debarcării” sale după Revoluția din 1989, cele două întâlniri cu același Papă, în mai 1999 și octombrie 2012 etc. Tudor Nedelcea a editat volumul părintelui Dumitru Stăniloae, Reflexii despre spiritualitatea poporului român, în carte găsindu-se informații utile despre reputatul teolog român; mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania este prezentat ca înalt ierarh, dar și ca scriitor, iar patriarhul Iustinian Marina este caracterizat ca un patriarh antibolșevic, cu documente din arhivele securității.
Din epoca anticontemporană, Tudor Nedelcea studiază imagologia cărții și culturii românești prin scrierile călătorilor străini în țările românești despre tiparul românesc, și tipărituri râmnicene pentru sârbii ortodocși, despre marii domnitori-creștini sau similari (Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, C-tin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu), despre „teologul” Eminescu (autorul fiind un cunoscut eminescolog, având și o corespondență cu Papa), despre alte figuri marcante ale istoriei noastre cu legături directe sau prin operă cu creștinismul (Antim Ivireanul, Regina Maria, Constantin Virgil Gheorghiu, V. Militaru, Pamfil Șeicaru, Grigore Vieru,) sau despre ierarhi și preoți contemporani (I.P.S. Teofan, P.S. Nicodim, P.S. Boian Alexandrovici, preoții Ioniță Apostolache, N. State-Burhuși, Veniamin Micle etc.).
Tudor Nedelcea este cunoscut prin studiile sale anterioare ca un susținător fervent și cu argumente al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, al unității lumii creștine, idei care se regăsesc în această carte, Biserica și Societatea, încheiată cu interviuri luate autorului de Ion Jianu, Daniela Șontică și Ioniță Apostolache.
Teofil Mehedințan
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu